Świeże wędliny, takie, które pamiętamy z dzieciństwa? Bez konserwantów? To możliwe! Sposób jest prosty i tani. Wystarczy w ogrodzie postawić własną wędzarnię. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie. Wędzarnie ogrodowe nie wymagają pozwolenia budowlanego. Wystarczy wygospodarować trochę miejsca w ogrodzie, aby dym nie przeszkadzał ani nam, ani sąsiadom. Wędzarnie to popularny sposób na robienie własnych wyrobów, a wędzić można wszystko- mięsa, ryby, sery. Własne wyroby nie tylko dobrze smakują, ale są dużo zdrowsze niż to, co proponują sklepy.

Własna wędzarnia

Wśród propozycji wędzarni można znaleźć modele stałe i przenośne. Stałe charakteryzują się ceglaną budowlą, osadzone w jednym, konkretnym miejscu. Często spotykane na wsiach, a cały proces wędzenia przechodzi z pokolenia na pokolenie. Osoby, które nie są tak wprawione częściej decydują się na wędzarnie przenośne. Z łatwością można je postawić w dowolnym miejscu w ogrodzie ( pod warunkiem, że nie przeszkadza innym), a w razie potrzeby schować do garażu lub zmienić jej miejsce. Wśród propozycji wędzarni można znaleźć dwa rodzaje: wędzarnię Berlin i Hamburg oferowane przez firmę Cook King. Oba modele przeznaczone są do użytku zewnętrznego. Wykonane z blachy, z zewnątrz pomalowane na czarno metodą proszkową, a wewnątrz zakonserwowane olejem jadalnym. Mogą służyć przez wiele lat ze względu na solidne wykonanie.

Co to jest wędzenie?

Wędzenie polega na konserwacji żywności przy pomocy dymu. Taki zabieg nadaje wyrobom charakterystyczny smak. Dym, który jest wytwarzany powoli konserwuje żywność i zabija bakterie, dlatego własne wędzenie jest dużo zdrowsze i nie wymaga używania konserwantów. Jedzenie po wędzeniu ma rumiany wygląd, co świadczy o prawidłowym przebiegu całego procesu. W zależności od użytego drewna mięso, ryby i sery będą miały inny wygląd. Wędzenie odbywa się na trzy sposoby: na zimno 16-22 stopni Celsjusza, na ciepło 22-40 stopni Celsjusza i na gorąco 40-90 stopni Celsjusza. Wędzenie na zimno jest najdłuższą metodą wędzenia i może trwać od kilku godzin do kilku dni, wędzenie na ciepło trwa do 48 godzin, a na gorąco do godziny.

Najlepsze drewno

Specjaliści gotowanienapowietrzu.pl tłumaczą: Aby smak żywności nie był gorzki do procesu wędzenia należy użyć odpowiedniego drewna. Grusza nadaje jedzeniu ciemny, czerwony kolor i jest polecana do konserwowania drobiu. Olcha zmienia zabarwienie na cytrynowe, jest delikatna i polecana jest do każdego rodzaju mięsa i ryb. Innym drewnem, równie popularnym, jest jabłoń. Zmienia smak na lekko słodki, a kolor na brązowy. Dobrze sprawdzi się przy wędzeniu mięs. Drewno z wiśni daje mięsie delikatny posmak goryczy i zmienia jego wygląd na brązowy kolor. Buk sprawdzi się przy wędzeniu ryb i mięsa wieprzowego. Nada im żółty kolor. Orzech nadaje gorzki smak i sprawdzi się przy wędzeniu ryb. Nie poleca się stosowania drewna iglastego, czyli sosny i świerku. Substancje jakie są wytwarzane przy spalania zmieniają smak potraw na gorzki. Ponadto sadza osiada na jedzeniu. Niektórzy twierdzą, że wędzone jedzenie jest niezdrowe, jednak jeśli wędzimy sami i wiemy co dodajemy do mięsa nasze wyroby nie zaszkodza nikomu.

Więcej informacji znajdziesz na: gotowanienapowietrzu.pl