Ci z nas, którzy pamiętają czasy PRL-u, obok mało udanych wyrobów czekoladopodobnych z pewnością nie zapomnieli o znacznie smaczniejszych łakociach – galaretkach w cukrze! Niesamowicie słodkie, ale któremu dziecku to przeszkadza? Dzisiaj również możemy znaleźć je w wielu sklepach albo… przygotować desery z galaretki samodzielnie! Poznaj sposoby na galaretkę w cukrze!

Galaretka w cukrze – domowa czy ze sklepu?

Pierwszym, co przychodzi większości z nas do głowy, jest zakup galaretki w proszku i ekspresowe przygotowanie deseru. Jednak po chwili stwierdzamy, że nie ma to sensu – już lepiej kupić gotowe, kolorowe galaretki. A jednak nawet z deseru w proszku możemy wykonać coś, czego nie dostaniemy w sklepie! Jakie mamy możliwości? Między innymi:

  • połówki owoców – wystarczy pociąć cytrusy na plastry, wydrążyć miąższ i wlać galaretkę, a po ostygnięciu przeciąć na pół i obtoczyć w cukrze. Pamiętaj jednak, by dokładnie umyć i wyparzyć skórki!,
  • kolorowe kostki – rozpuszczone i zagotowane galaretki wylewamy na dużą powierzchnię, a po stężeniu kroimy w kostki, które na koniec obtaczamy w cukrze. Doskonale smakują i prezentują się również jako część deseru z bitą śmietaną,
  • tęczowe galaretki – wybieramy galaretki owocowe w kilku, co najmniej 3 kolorach i wylewamy je kolejno do niskiego naczynia o dużym dnie. Pamiętaj, by każdy kolejny kolor wylewać dopiero, gdy zyskasz pewność, że poprzednia warstwa stężeje! Chyba że chcesz uzyskać efekt pomieszania smaków,
  • smak PRL-u – to deser bardzo podobny do tęczowych galaretek, jednak pomiędzy warstwami wylewamy jeszcze mleko skondensowane z dodatkiem galaretki. Do wymieszania z mlekiem najlepiej nada się cytrynowa – pozwoli ona uzyskać dobry efekt wizualny. Wystarczy rozpuścić ją w szklance gorącej wody – taka ilość wystarczy na całą puszkę mleka skondensowanego.

Możemy też wzbogacić wnętrze naszej galaretki w cukrze – np. dodając odrobinę musu lub przecieru owocowego, a także soku. Pamiętaj jednak, że dolewając więcej płynu, musisz też dołożyć samej żelatyny – ok. 1½ łyżki na szklankę.

Również w kwestii obtoczenia galaretki w cukrze mamy dużą dowolność – klasyczny deser pokryty jest zwykłym kryształem, jednak my możemy użyć brązowego lub, wzorem Greków i Turków, cukru pudru!

Galaretka w cukrze – zrób to sam!

Chcesz przygotować deser całkiem samodzielnie? To wcale nie tak trudne, jak się zdaje!

Wystarczy przygotować:

  • żelatynę bądź, w wersji wegetariańskiej, agar – do szklanki płynu dodaj 1½ łyżki żelatyny lub 1 agaru,
  • sok, zagotowane w wodzie owoce lub przecier z owoców (przygotowany samodzielnie bądź gotowy ze sklepu),
  • słodzik – jeśli sok czy przecier nie są wystarczająco słodkie. Może to być zwykły biały cukier, ale też brązowy lub np. ksylitol.

Do garnka wlej płyn, wsyp słodzik i zagotuj. Następnie stopniowo dodawaj żelatynę i mieszaj, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz przecieru, w garnku ugotuj jedynie ⅓, a resztę dodaj na sam koniec. Ostudź i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż stężeje. Gotowe! Możesz teraz pokroić deser w kostki i obtoczyć w cukrze!

Galaretka w cukrze – jak ją podawać?

Galaretka w cukrze to uniwersalny deser – wiele zależy od tego, jak ją przygotujesz. Jeśli chcesz uraczyć nią np. wegan lub wegetarian, nie używaj żelatyny, która jest zabroniona w ich diecie! Jeśli nie masz przekonania co do przepisów z agarem i obawiasz się, że deser nie wyjdzie odpowiedni, możesz zdecydować się na gotowe produkty. Pyszne galaretki Frutini od Vobro (ekipa pracująca w fabryce czekoladek zdradza, że praca w Vobro to niekończąca się słodycz!) , z rozpływającym się w ustach nadzieniem owocowym, na pewno posmakują Twoim gościom!

Galaretki owocowe możesz podać samodzielnie, ułożone na talerzyku, ale też jako dodatek do:

  • bitej śmietany – możesz dodać też owoce,
  • deserów warstwowych, np. z budyniem,
  • jogurtu, najlepiej gęstego, np. typu greckiego – doskonale smakuje z bakaliami.

Desery podawaj w wysokich pucharkach, aby pięknie się prezentowały. Twoi goście będą zachwyceni!